Po wybraniu miejsca, następną ważną decyzją, którą muszą podjąć panny młode, jest to, jakie jedzenie ma służyć gościom. Pary miały dość duży wybór, jeśli chodzi o pomysły na jedzenie weselne: kolacja podawana lub bufet. W dzisiejszych czasach decyzja jest o wiele większa niż wymyślenie ślubu w formie platerowanej lub w formie bufetu – do rozważenia są też rodzinne obiady, mini punkty gastronomiczne, przyjęcia koktajlowe, a nawet ciężarówki z jedzeniem. Aby pomóc w ustaleniu najlepszego stylu serwowania potraw, określiliśmy każdą z tych opcji, wraz z zaletami i wadami dla każdej z nich.
W skrócie:
1. Klasyczny: Obiad na talerzu, posiłek w pozycji siedzącej
Ta tradycyjna opcja, w której goście siedzą i są obsługiwani oficjalną kolacją. Zazwyczaj podawane są trzy dania: przystawka, główne danie i deser (czasami przed głównym daniem dodaje się czwarte danie – intermezzo lub amuse-bouche). Firmy cateringowe zazwyczaj dają gościom wybór pomiędzy dwoma (lub trzema) przystawkami, które są wybierane wcześniej; inną opcją jest podawanie każdemu z gościowi dwóch białek, takich jak mięso i ryby, na jednym talerzu (czasami nazywanym talerzem „duetowym”).
Zalety
– Chociaż można znacznie podwyższyć koszty wybierając drogie jedzenie, siedzenia/pokryte płaterami są często tańsze niż inne opcje, ponieważ firmy cateringowe wiedzą – z wyprzedzeniem – ile z każdego wejścia muszą przygotować się dla gości. Oczekuj, że firma cateringowa zażąda od Ciebie złożenia kompletnej listy zamówień na kolację na 14-30 dni przed imprezą, aby mogli oni zaplanować.
– Każdy przy stole dostaje swoje jedzenie w tym samym czasie.
– Możesz rozłożyć zajęcia (takie jak tańce i grzanki) pomiędzy poszczególne kursy, aby utrzymać zaangażowanie gości i utrzymać miłą energię przez cały czas trwania posiłku.
Wady
– Posiłek w pozycji siedzącej wymaga większej liczby kelnerów, zarówno ze względu na poszycie w kuchni, jak i na serwowanie posiłku gościom. Tak więc część kadrowa rachunku za wyżywienie będzie wyższa.
– Opcje żywności są ograniczone do tego, co wybrałeś podczas degustacji, więc jeśli masz dużo wybrednych smakoszy w obecności, jest szansa, że nie zjedzą wszystkiego na talerzu.
– Jeśli pozwalasz gościom wybierać spośród różnych opcji posiłków, będziesz musiał użyć kart miejsc i rozgraniczyć je (albo według koloru, albo akcentu), tak aby pracownicy kelnerzy wiedzieli, jaki posiłek ma służyć każdemu z siedzeń. Większość miejsc wymaga w takich sytuacjach kart miejsca.
2. Smorgasbord: Wesele w formie bufetowego stylu
W bufecie znajdują się długie stoły, na których wszystkie oferty obiadowe prezentowane są w jednej linii. Zazwyczaj za bufetem znajdują się kelnerzy opisujące każde danie (zwłaszcza dla celów informacyjnych dla osób o dolegliwościach alergicznych) i umieszczające odpowiednie porcje na talerzu każdego gościa. Jeśli wesele jest duże, to nierzadko zdarza się, że mamy dwa osobne stoły bufetowe z tym samym jedzeniem, które utrzymują rzeczy w ruchu.
Doskonałym pomysłem jest podawanie sałatek (lub zupy) przy stole przed, lub zaraz po, aby goście usiedli tak, aby ludzie mieli na czekać na swoją kolej w kolejce do bufetu.
Zalety
– Mniej kelnerów, co oznacza, że można zaoszczędzić trochę pieniędzy na opłatach za obsługę personelu.
– Bufety ułatwiają i zwiększają efektywność kosztową, zapewniając gościom szeroki wybór, co jest pomocne, ponieważ wiele osób ma tak wiele rodzajów alergii i ograniczeń dietetycznych.
– Serwis w formie bufetu również promuje mieszanie się i interakcję między gośćmi.
Wady
– Ponieważ każdy stół będzie musiał czekać na swoją kolejkę do bufetu, może minąć trochę czasu, zanim wszyscy goście otrzymają swoje jedzenie; mogą również tworzyć się linie.
– Może się zdarzyć, że będziesz musiał wypożyczyć narzuty, naczynia do pieczenia i kawałki do serwowania, jeśli Twój catering ich nie dostarczy.
– Goście muszą obsłużyć się sami i nosić własne talerze, które mogą nie być tak eleganckie, jak byś chciał.
– Bufety wymagają również większych ilości jedzenia, ponieważ ludzie mają tendencję do jedzenia więcej, kiedy sami sobie podają, co zwiększy koszty jedzenia.
3. Punkty Gastronomiczne
Nie mniej satysfakcjonujący niż posiłek na siedząco, otwarty znacznie dłużej niż bufet, stacje gastronomiczne stały się bardzo popularne na przyjęcia weselne. Koncepcja rozbija obramowania żywności – w przeciwieństwie do bufetu, który kieruje wszystkich przez jedzenie w tej samej kolejności – z różnymi stolikami oferującymi różne rzeczy, zazwyczaj według kategorii. Stacje gastronomiczne to świetny sposób na wprowadzenie tematu do jedzenia (np. stacja „jedzenie z całego świata”, gdzie na każdym stole reprezentowane są potrawy z różnych krajów).
Bardziej tradycyjnie, w jednym miejscu można znaleźć entrées, sałatki w innym itd. Rozproszone są one nieco bardziej, aby umożliwić gościom na “zwiedzanie” by mogli wybierać i wybierać. Nie każdy musi przestać tańczyć i jednocześnie jeść. Stacje są zazwyczaj otwarte dwa, trzy razy dłużej niż zwykły bufet, a szefowie kuchni na żądanie tworzą dania.
Chociaż nie potrzebujesz tyle obsługi, ile jest kelnerów podczas posiłku w pozycji siedzącej/platerowej, upewnij się, że masz mnóstwo rąk na pokładzie, aby usunąć dużą liczbę pustych talerzy, które mogą być wyrzucane wszędzie, ponieważ Twoi goście będa wybierajać ich następny kęs.
Zalety
– Kreatywne stacje gastronomiczne i prezentacje stanowią czynnik wizualny i nie tylko z tego powodu przyciągają tłumy.
– Goście docenią szeroką gamę potraw i interaktywny element.
– Ponieważ stacje są rozmieszczone w całej przestrzeni, goście nie będą musieli czekać w kolejce (przynajmniej bardzo długo).
– Na stacjach cook-to-order, goście mogą zapytać dokładnie o to, jak chcieliby przygotować swoje danie.
– Ten styl jedzenia sprzyja również wielu interakcjom między gośćmi.
Wady
– Twoja obsługa będzie potrzebowała dużo miejsca, aby pomieścić dodatkowe stacje gastronomiczne.
– Będziesz potrzebował więcej szefów kuchni, jeśli masz interaktywne stacje (np. makaron, stacje carvingowe, itp.), dodając do rachunku za wyżywienie.
4. Kolacja weselna rodzinna
Podobnie jak przy kolacji, obsługa ma gości przypisanych do konkretnych stołów obiadowych. Duża część oferty obiadowej umieszczana jest na każdym stole na półmiskach, aby goście mogli wypełnić swoje własne talerze (to tak jak siedzenie na kolacji w domu z rodziną!).
Zalety
– Goście mogą sobie pomóc w przyrządzaniu tyle jedzenia, ile zechcą.
– Czas posiłku będzie bardzo efektywny, ponieważ goście mogą zacząć jeść natychmiast po podaniu posiłku.
Wady
– Rodzinna kolacja wymaga dużo miejsca na stołach obiadowych na różne półmiski i naczynia.
– Być może trzeba będzie zwiększyć budżet na wynajem przedmiotów, aby uwzględnić dodatkowe talerze i porcje.
– Możesz mieć zwiększone koszty jedzenia, ponieważ Twój catering będzie musiał zrobić dodatkowe jedzenie, aby zapewnić, że nic się nie skończy.
5. W koktajlowym stylu
Najnowszy trend, przyjęcie w stylu koktajlowym z przystawkami i innymi małymi kęsami oferowanymi przez cały wieczór zamiast posiłku na miejscu. Przekąski d’oeuvres są zazwyczaj jedno lub dwuczęściowe i mogą być kombinacją opcji gorących i zimnych. Przekąski d’oeuvres mogą być przekazywane przez obsługę lub stacjonarnie, aby goście mogli się odnaleźć. Ten styl recepcji jest dobrym wyborem dla par, które chcą mieć bardziej swobodną atmosferę i dla swoich gości, aby naprawdę się połączyć i spotkać. Zaplanuj podawanie od 12 do 14 przystawek d’oeuvres na jednego gościa. Zazwyczaj kelnerzy krążą przez dwie godziny.
Zalety
– Jeśli Twoje miejsce jest małe, przyjęcia koktajlowe pozwolą Ci mieć więcej osób, ponieważ nie będziesz potrzebował stołów i krzeseł dla każdego gościa.
– Recepcje w stylu koktajlowym pozwalają parze młodej łatwo poruszać się po weselu i rozmawiać z każdym.
– Ponieważ nie serwujesz głównego dania, koszty jedzenia mogą być potencjalnie bardziej przystępne.
Wady
– Niektórzy goście nie uczestniczyli w przyjęciu weselnym w stylu koktajlowym, więc może być pewne zamieszanie, jeśli spodziewają się pełnego posiłku (dlatego ważne jest, aby jasno wyrazić swoje zaproszenie: „Proszę dołączyć do nas na przyjęcie koktajlowe po ceremonii).
– Podczas gdy koszty jedzenia mogą być niższe, goście będą prawdopodobnie pić więcej niż na przyjęciu obiadowym, więc koszty alkoholu mogą wzrosnąć.
– Ponieważ większość ludzi nie będzie siedziała, niektórzy goście będą mieli problemy z oglądaniem takich wydarzeń jak pierwszy taniec.