Wybór odpowiedniej opcji jedzenia i picia weselnego jest niezbędny, aby połączyć wizję swojego ślubu. Twoje menu weselne będzie prawdopodobnie zależało od pory roku, w której bierzesz ślub. Mając na uwadze sezon, upewnij się, że serwujesz swoim gościom przede wszystkim świeże produkty. Wybór sezonowego menu weselnego daje również możliwość zabawy z unikalnymi smakami i niespodziewanymi pomysłami na jedzenie i napoje.

Menu, które wybierzesz, będzie prawdopodobnie również wpływać na styl przyjęcia weselnego, które organizujesz. Serwując kolację dla swoich gości, bufet lub oferując małe przekąski podczas zabawy weselnej, rozważ wybór żywności sezonowej, aby naprawdę zaimponować swoim gościom. Dodawanie specjalnych akcentów, takich jak karty menu weselnego, możesz również dodać specjalny akcent dla Twojej imprezy. Przeczytaj nasze pomysły menu na wesele według sezonów.

Jeśli wiesz, kiedy wyjdziesz za mąż, przejdź do konkretnej pory roku, aby zainspirować się propozycjami na przykładowe menu weselne.

 

Wiosenne menu weselne

 

Jeśli pobierasz się wiosną, zagraj w jasne kwiaty, pastelowe kolory i lekkie smaki, z których znany jest ten sezon. Upewnij się, aby włączyć wiele owoców, warzyw i ziół, które są w sezonie o tej porze roku, jak szparagi, melony, morele, lawenda i mięta. Świętuj cieplejszą pogodę wybierając pokarmy, które będą uzupełnieniem kwitnących kwiatów sezonowych i jasnego słońca.

menu weselne na wiosne

 

Pomysły na wiosenne menu weselne

 

Przystawki:

  • Różnorodna karta wędlin
  • Kolorowy stół z owocami
  • Zielona sałatka mieszana z winegret z malinami.
  • Bruscheta
  • Bułki sałatkowe z miniaturowych krewetek

 

Napoje:

  • Bellinis
  • Chłodne malinowe (szampan i sorbet malinowy)
  • Mint Juleps
  • Mimosa
  • Różnorodne smaki lemoniady (takie jak lawenda, malina i brzoskwinia)

 

Dania główne:

  • Pomarańczowo-sojowe przegrzebki szklane
  • Lekko przyprawiony pstrąg z pietruszkowym winegretem.
  • Wiosenne risotto warzywne
  • Grillowany jagnięcina ze szparagami
  • Ziołowy pieczony kurczak i ryż ze świeżą morelą

 

Ciasta i desery:

  • Lawendowy tort weselny
  • Makarony
  • Napoleonki
  • Kolorowy batonik cukierkowy
  • Czekoladowa fontanna

 

Menu weselne na lato

 

Najpopularniejszymi miesiącami, w których organizuje się śluby i wesela, są czerwiec, sierpień i wrzesień. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ letnie śluby są piękne! Wybierz menu, które uzupełni Twoje miejsce ślubu, niezależnie od tego, czy będziesz na plaży, na podwórkowym grillu, czy też uciekasz przed upałem podczas ceremonii do wynajętej sali lub restauracji.

W letnim menu nie może zabraknąć takich rzeczy jak brzoskwinie, arbuz, bazylia i ogórek, aby każdy mógł skorzysztować najbardziej znane smaki tego sezonu. Pomóż swoim gościom ochłodzić się z wysokich temperatur jakie będą panować na zewnątrz za pomocą orzeźwiających posiłków i napojów oraz chłodzącymi koktajlami i zimnymi deserami.

menu weselne na lato

 

Pomysły na letnie menu weselne

 

Przystawki:

  • Miniaturowe placki krabowe
  • Sałatka Caprese
  • Krewetkowy gazpacho.
  • Mrożone plastry arbuza.  

 

Napoje:

  • Koktajl Palety
  • Granulki bazyliowe
  • Mai Tai
  • Słodka herbata
  • Napoje gazowane na zimno  

 

Dania główne:

  • Kanapki z wieprzowiną 
  • Grillowany kurczak ze słodkimi warzywami letnimi
  • Kurczak z purée ziemniaczanym
  • Homar z makaronem i serem
  • Krewetki 

 

Ciasta i desery:

  • Truskawkowy tort weselny
  • Deser truskawkowy
  • Kanapki z lodami
  • Brzoskwiniowy przekładaniec z borówki i brzoskwini 

 

Jesienne menu weselne

 

Jesień staje się coraz bardziej popularnym czasem na ślub ze względu na przewidywalną pogodę i bogate kolory sezonu, które stanowią idealne tło dla uroczystości ślubnych. Jeśli zawierasz związek małżeński podczas jesiennych miesięcy, rozważ menu pełne bogatych smaków, smacznych przystawek, rozgrzewających koktajli i obfitych dań głównych. Na prawdziwą jesienną ucztę ślubną, wybierz potrawy, które cechuje unikalny smak, takie jak z  jabłek, dyni, warzyw korzeniowych i cynamonu.

menu weselne na jesień

 

Pomysły na jesienne menu weselne

 

Przekąski:

  • Tarty filo ze szpinakiem, dynią i orzeszkami piniowymi
  • Zupa ziemniaczana z porami ziemniaczanymi
  • Dania owinięte bekonem
  • Słodkie kulki ziemniaczane zwieńczone cheddarem i szczypiorkiem

 

Napoje:

  • Cydr z jabłkiem i cynamonem
  • Moskiewskie muły
  • Gorące musy jabłkowe
  • Grzańce

 

Dania główne:

  • Grillowany filet z ziemniakami pieczonymi
  • Pieczony schab wieprzowy z podsmażonymi plastrami jabłek
  • Dania z dziczyzny z dzikim ryżem
  • Dynia w słodkiej glazurze sezamowej
  • Risotto z leśnymi grzybami

 

Ciasta i desery:

  • Dekadencki tort czekoladowy
  • Pikantne ciasto marchewkowe
  • Miniaturowe ciasta z jabłek i dyni
  • Jabłka karmelowe

 

Zimowe menu weselne

 

Imprezy podczas niskich temperatur na zewnątrz, dają większą możliwość podawania ciepłych dań, niż ma to miejsce w innych sezonach. Rozgrzej swoich gości pysznym ciepłym posiłkiem i rozgrzewającymi koktajlami.

Wybierz menu z domowymi przysmakami, pysznymi deserami i świątecznymi napojami. Weź pod uwagę sezonowe smaki, takie jak żurawina, grzyby i ciemna czekolada, aby stworzyć zimowe menu pełne dekadenckich przysmaków.

menu weselne na zimę

 

Pomysły na zimowe menu weselne

 

Przystawki:

  • Szparagi owinięte boczkiem
  • Kanapki z mini-grillowanym serem i zupą pomidorową
  • Zupa z orzechami nerkowca i serem blue
  • Pieczony ser pleśniowy z kompotem z jeżyny
  • Bruschetta z gruszką

 

Napoje:

  • Hot toddy
  • Wino grzane
  • Sok musujący z jabłek i żurawiny
  • Poinsettia Spritz Punch
  • Biały Rosjanin

 

Dania główne:

  • Filet mignon z zieloną fasolą
  • Ziołowa jagnięcina w skorupie i puree ziemniaczane
  • Faszerowane pieczarki portobello
  • Polędwica wołowa z pieczonymi ziemniakami
  • Szarlotka z kurczaka z warzywami zimowymi

 

Ciasta i desery:

  • Czerwony tort aksamitny
  • Ciemne ciasto czekoladowe
  • Batonik z gorącą czekoladą
  • Bar z pączkami
  • Toffi domowej roboty

 

Po rozważeniu pory roku ślubu i jak może to wpłynąć na opcje gastronomiczne, istnieje kilka innych czynników, aby zaplanować idealne menu weselne. Przeczytaj najważniejsze wskazówki dotyczące planowania menu:

 

1. Wczesne planowanie

 

Najważniejsze jest znalezienie idealnego lokalu gastronomicznego i jest to niezbędne na wczesnym etapie procesu planowania ślubu. Zazwyczaj najlepiej jest zarezerwować lokal gastronomiczny co najmniej rok przed ślubem.

Planowanie na przyszłość jest również ważne, ponieważ wiele miejsc wymaga korzystania z ich usług cateringu. Zacznij planować  wystarczająco wcześnie, aby mieć wystarczająco dużo czasu w celu znalezienia idealnego miejsca i dobrego szefa kuchni, aby zaspokoić oczekiwania swoich gości.

 

2. Oszacuj budżet i liczbę gości

 

Liczba osób, które chciałbyś zaprosić na swoje wesele, będzie miała ogromny wpływ na wybory kulinarne, które dokonasz. Im szybciej będziesz w stanie określić spodziewaną liczbę gości i szacowany budżet, tym szybciej będziesz mógł ruszyć do przodu z planowaniem swojego menu.

 

Zastanów się nad swoją wizją specjalnego dnia, a jeśli to konieczne, zastanów się, czy wolałbyś raczej zaserwować małą ilość dobrego jedzenia, czy może większą ilość potraw. Im szybciej oszacujesz liczbę gości, tym łatwiej będzie Ci zaplanować wesele menu!

 

3. Rozważ preferencje gości

 

Chociaż ważne jest, abyś to Ty i Twój partner byli podekscytowani oferowanym przez was jedzeniem, upewnij się, że weźmiesz pod uwagę gusta i oczekiwania Twoich gości. Branie pod uwagę wspólnych preferencji to sposób na zapewnienie, że Twoje menu weselne zadowoli jak największe grono gości. Upewnij się, że weźmiesz pod uwagę ograniczenia żywieniowe i alergie Twoich gości. Miło jest mieć możliwość wyboru przez każdego, jeśli to możliwe!

 

4. Zaplanuj harmonogram swojego menu weselnego

 

Rozważając swoje menu, zastanów się, jak długo chcesz, aby ludzie spędzali czas na jedzeniu, tańcu i piciu. Pomoże Ci to ustalić, o której godzinie podać przystawki na wesele, danie główne oraz kolację i desery. 

Najpopularniejsza i najszybsza opcja podawania potraw składa się z dwóch kursów i zazwyczaj zawiera przystawkę w formie: zupa lub sałatka i danie główne. Ten styl spożywania posiłków trwa zazwyczaj około półtorej godziny, gdy weźmie się pod uwagę krótkie przemówienia i zapewni się gościom wystarczająco dużo czasu na jedzenie. Należy również rozważyć, czy będziesz miał czas przeznaczony na spożycie koktajli i ile podasz przystawek, jeśli w ogóle masz je w swoim weselnym menu.

 

5. Kieruj się również swoimi gustami

 

Podczas gdy ważne jest, aby myśleć o swoich gościach, najlepsze menu weselne obejmują jedzenie i napoje, które są wyjątkowe dla panny młodej i pana młodego. Rozważ włączenie żywności, która reprezentuje specjalne wspomnienia i chwile w związku, aby dodać coś od siebie tradycyjnym daniom.

Pomyśl o włączeniu produktów regionalnych, które poznaliście podczas wspólnych podróży lub dołącz do dania na wesele,  produkty z waszego regionu. Dodanie osobistych akcentów do menu jest łatwym sposobem na uczynienie Twojego posiłku weselnego wyjątkowym!

Jest wiele do rozważenia, myśląc o żywności i napojach, które będą podawane podczas Twojego wesela. Aby zapewnić udany i bezstresowy proces planowania ślubu, należy pamiętać o kluczowych wskazówkach wyżej wymienionych. Pamiętaj, aby dobrze się bawić z menu weselnym i dodawać produkty sezonowe, aby posiłek naprawdę się wyróżniał! A posiłek był wyjątkowy, dodaj karty menu weselnego, które przedstawią dla Twoich gości to co będzie na nich czekać tego wspaniałego dnia.